Våren, ÅK 1

Viktigt att notera: Väder, vind, platsen samt elevernas tankar styr hur dagen utformas. Alla delar tas inte upp utan får ses som möjliga att välja bland utifrån önskemål från klassens lärare.

Ett tema för årskurs 1 under tidig vår. Snön ligger kanske kvar, men snödroppar tittar fram och de tidiga fåglarna börjar sjunga sina sånger.

Trädens knoppar börjar spänna och vi ser, hör, känner och doftar att våren är på väg.

Arbetsgång Våren på väg m...knoppar och fåglar Åk 1-2
Naturskolan - Tema Tidig vår med knoppar och fåglar

Tema Våren ‎(1)‎

Länkar och boktips

Bioresurscentrums startsida för Årstiderna och naturen Sidor för specifika årstider och åldersanpassade fakta med inspiration och övningar. Några övningar saknar länkar (juni år 2018), men kan separat för specificerat nummer av tidningen Bilagan hittas under webbsidans rubrik Publikationer.

Vinterknoppar på lövträd och större buskar Foton och fakta från Naturhistoriska Riksmuseet, den virtuella floran som var stängd för omarbetning, 7 mars 2022.

Knoppguide till 18 vanliga träd Foton och fakta, Natursidan.

Växter på våren Naturhistoriska Riksmuseets beskrivning om blomväxter februari-mars o april.

Årstidskarta De senaste sju dygnen. Förklaringar och fakta från SMHI

Vanliga fåglar När kommer vårfåglarna? Här kan du läsa om och se bild på vanliga arter som återkommer under våren. De allra flesta kan du också lyssna på. Här finns även fakta om flyttfåglar och fåglar som stannar över vintern. Naturhistoriska Riksmuseet.

Litteraturförslag:

• Lär dig känna igen Trädens knoppar. Rapp, A. Naturpedagogen Förlag & Utbildning, 2005.

• Knoppisspelet + svarte knopp. Rapp, A. Naturpedagogen Förlag & Utbildning.

Bina, naturens trädgårdsmästare Fyraminutersfilm om vilda och tama bin. Vinkling för varierad växtlighet i jordbruket. Naturskyddsföreningen.

Tacofredag utan bin Vilka råvaror till tacos klarar sig utan bin? Tjugo sekunders film på Youtube, från Naturskyddsföreningen.

Karl-Astrids vänner. Fem olika filmer för yngre barn. Korta och roliga om trädgårdssnäckan, daggmasken, mätarlarven, gråsuggan och tusenfotingen. Kräver konto hos www.sli.se.

http://www.entomologi.se/ Spindeldjur, insekter och andra minimala djur. En guldgruva med smått och gott som har 6 ben, fler ben eller inga ben.

Bioresurscentrum Ett myller av liv Skogen beskriver ryggradslösa djur som bryter ned dött materiel på och i marken.

Växter på våren Naturhistoriska Riksmuseets beskrivning om blomväxter februari-mars och april.

Växter på försommaren Naturhistoriska Riksmuseets sida om några blomväxter i maj och i juni.

Bioresurscentrum temasidor med undersökningar för åk F-6, fyra olika årstider.

Bioresurscentrum - ett myller av liv Mycket fakta om olika naturtyper.

Litteraturförslag Våren: småkryp och växter Förskoleklass - Åk 1

• På jakt efter små djur i skogen. Elmquist, H. Prisma, Stockholm 2009.

• Smådjur i skogen. Olsen, L-H., Natur och Kultur, Stockholm 1997.

• Smådjur. Fonstad, T., Svedberg, U. Prisma, Stockholm 2006.

• Så funkar småkryp. Romano, T., Gylter, H. Bonnier Carlsson, Stockholm 2005.

• Nalle Bruno och myran Elsa. Ingves, G., Natur och Lultur, Stockholm 1996.

• Barnens småkrypsbok. Falk, B., Kullenberg, L. Ordfronts Förslag 1987.

• Barnens småkrypsbok 2. Falk, B., Kullenberg, L. Alfabeta, 1990.

Länkförslag om Allemansrätten - bra att gå igenom inför en dag i naturen.

Utbildningsmateriel om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent: Övningar, saga, filmer, digitalt testa dig själv.

Naturvårdsverkets hemsida Information, broschyrer som pdf om allemansrätten på olika språk.