Julen i naturen, Fk - Åk 1

Julen i naturen är ett tema för våra yngsta elever. Här möter vi naturen och julen och funderar på hur djuren har det under vår kalla årstid. En dag då vi upplever julen ute med våra sinnen. Smaker, dofter, syn och hörsel. Och vi känner hur kallt det är och hur varm vår brasa känns.

Tema Julen i naturen

Länk till dokumentet: Tema Julen i naturen

Vi kan tillsammans hjälpa skogens djur och fåglar genom att klä ett träd med djurmat.

Ta gärna med några äpplen eller förbered genom att tillverka fågelmat med matfett och fågelfrön:

Man kan ta rumsrempererat Bregott och röra ned fågelfrön i till en härlig gegga. Dra ett snöre genom botten på en liten blomkruka, papperskaffemugg eller plastburk, t ex från crème fraiche. På mitten av en hyfsat grov pinne knyts snörets ände fast. Låt pinne och snöre hänga utanför när du trycker ned frögeggan i krukan/plastburken. Dra in snöret så att pinnen hamnar mot ytan på geggan.

Sedan får burken hänga upp och ned i trädet så att fåglar kan picka i sig fett och frön. Den grova pinnen trycker förhoppningsvis fettblandningen uppåt och blir kvar i plastburken.

Alternativt hänger ni upp i närheten av skolan där ni kan följa hur fåglarna kommer och äter. Hämta tillbaka och källsortera plast eller papper till förpackningsinsamlingen när maten tagit slut.

När ni ändå tittar på fåglar kan ni passa på att räkna vilka arter och hur många fåglar som ni ser. Vilken sort finns det många av och vilka är mer ovanliga? Hur uppträder olika arter mot varandra? Vilka arter motar bort de andra?

Länkar:

Hjälp fåglarna med vintermaten. Tips från Naturskyddsföreningen.

Gör en mesklocka. Naturskyddsföreningen beskriver en smart fågelmatare.

Vitmossa eller renlav eller fönsterlav? Vilken av dessa brukar du ha i adventsljusstaken? Text och bilder från Naturens Hus i Stockholm.

Det är för f-n inte mossa! Mirja Hagström visar på fem minuter hur du ser skillnad på vitmossa och fönsterlav. "Är det verkligen vitmossa du har i ljusstaken? Titta på den här så vet du sen. Allmänbildning med glimten i ögat."

Kottar, ollon, blad och barr Gör ditt memory. pdf för utskrift i färg. Bioresurscentrum, extra-Bilagan 2005 december.

Djurens Jul Anmälningslänk för digital julkalender från Naturhistoriska Riksmuseet 2020.