Våren, åk 1-2 och åk Fk - 1

Tema Våren på Naturskolan i Sollentuna innefattar två olika dagar: Våren på väg med knoppar och fåglar (Åk 1 - 2) och Våren: småkryp och växter (Förskoleklass och Åk 1). Till för- och efterarbete för klassen finns sist på denna sida länkar till andra organisationer.

Viktigt att notera: Väder, vind, platsen samt elevernas tankar styr hur dagen utformas. Alla delar kanske inte tas upp utan får ses som möjliga att välja bland utifrån önskemål från klassens lärare.

Våren på väg med knoppar och fåglar.
Åk 1 - 2,  mars och april.

Ett tema för årskurserna 1-2 under tidig vår. Snön ligger kanske kvar, men snödroppar tittar fram och de tidiga fåglarna börjar sjunga sina sånger.
Trädens knoppar börjar spänna och vi ser, hör, känner och doftar att våren är på väg.

Arbetsgång Våren på väg med knoppar och fåglar Åk 1-2

Våren: Småkryp och växter.
Förskoleklass och åk 1, maj månad.

Ett tema för de yngsta eleverna i skolan. Vi undersöker vilka småkryp och växter som vaknat igen efter vinterns vila.
Med lupp upptäcker vi den lilla värld som rör sig under våra fötter. Räknar ben, funderar på vad de små djuren äter och var djuren bor. Vi spanar också efter växter på marken.

Arbetsgång Våren Småkryp och växter FKL o Åk1

Tema Våren ‎

Länkförslag: Våren på väg med knoppar och fåglar Åk 1 - 2
Bioresurscentrums startsida för Årstiderna och naturen  Sidor för specifika årstider och åldersanpassade fakta med inspiration och övningar. Några övningar saknar länkar (juni år 2018), men kan separat för specificerat nummer av tidningen Bilagan hittas under webbsidans rubrik Publikationer.

Vinterknoppar på lövträd och större buskar  Foton och fakta från Naturhistoriska Riksmuseet, den virtuella floran.

Knoppguide till 18 vanliga träd Foton och fakta, Natursidan.

Växter på våren Naturhistoriska Riksmuseets beskrivning om blomväxter februari-mars o april.

Årstidskarta  De senaste sju dygnen. Förklaringar och fakta från SMHI

Vanliga fåglar När kommer vårfåglarna? Här kan du läsa om och se bild på vanliga arter som återkommer under våren. De allra flesta kan du också lyssna på. Här finns även fakta om flyttfåglar och fåglar som stannar över vintern. Naturhistoriska Riksmuseet.

Litteraturförslag: Våren på väg med knoppar och fåglar Åk 1 - 2
  • Lär dig känna igen Trädens knoppar. Rapp, A. Naturpedagogen Förlag & Utbildning, 2005.

• Knoppisspelet + svarte knopp. Rapp, A. Naturpedagogen Förlag & Utbildning.

Länkförslag Våren: småkryp och växter Förskoleklass - Åk 1
Minimonster Johan Hallméns bilder och texter. Törs du prova att "gissa fejset"?

Bina, naturens trädgårdsmästare Fyraminutersfilm om vilda och tama bin. Vinkling för varierad växtlighet i jordbruket. Naturskyddsföreningen.

Tacofredag utan bin Vilka råvaror till tacos klarar sig utan bin? Tjugo sekunders film. Naturskyddsföreningen.

Karl-Astrids vännerFem olika filmer för yngre barn. Korta och roliga om trädgårdssnäckan, daggmasken, mätarlarven, gråsuggan och tusenfotingen. Kräver konto hos www.sli.se.

http://www.entomologi.se/ Spindeldjur, insekter och andra minimala djur. En guldgruva med smått och gott som har 6 ben, fler ben eller inga ben.

Växter på våren Naturhistoriska Riksmuseets beskrivning om blomväxter februari-mars och april.

Växter på försommaren Naturhistoriska Riksmuseets sida om några blomväxter i maj och i juni.

Bioresurscentrum temasidor med undersökningar för åk F-6, fyra olika årstider.

Bioresurscentrum - ett myller av liv  Mycket fakta om olika naturtyper.

Litteraturförslag Våren: småkryp och växter Förskoleklass - Åk 1
  • På jakt efter små djur i skogen. Elmquist, H. Prisma, Stockholm 2009.

• Smådjur i skogen. Olsen, L-H., Natur och Kultur, Stockholm 1997.

• Smådjur. Fonstad, T., Svedberg, U. Prisma, Stockholm 2006.

• Så funkar småkryp. Romano, T., Gylter, H. Bonnier Carlsson, Stockholm 2005.

• Nalle Bruno och myran Elsa. Ingves, G., Natur och Lultur, Stockholm 1996.

• Barnens småkrypsbok. Falk, B., Kullenberg, L. Ordfronts Förslag 1987.

• Barnens småkrypsbok 2. Falk, B., Kullenberg, L. Alfabeta, 1990.

Länkförslag om Allemansrätten - bra att gå igenom inför en dag i naturen.
Utbildningsmateriel om allemansrätten  Stiftelsen Håll Sverige Rent: Övningar, saga, filmer, digitalt testa dig själv.

Naturvårdsverkets hemsida  Information, broschyrer som pdf om allemansrätten på olika språk.

Film om allemansrätten: Naturvårdsverkets information riktad till vuxna.