Naturen på vintern

I vintertid är naturen både spännande och vacker. Djuren lämnar spår och växterna vilar på olika sätt i väntan på våren.
Vilka djur är vakna? Vilka har flyttat? Vilka sover eller ligger i dvala?
Hur skyddar sig växterna mot köld och brist på vatten?
Hur skyddar vi oss när det är kallt?
Det är mycket att fundera på under vår kalla årstid. mycket spännande finns att både upptäcka och göra! Kliv ut i skog och mark och upplev snö och kyla.

Schemaförslag Naturen på vintern Lärarinfo med "körschema" för en klass ute med Naturskolan. Dagens väder, årstidens framsteg, elevernas förberedelser och tankar samt önskemål från läraren avgör vad som kan genomföras.

Skogsmus kikar ut. Spanar efter mat.
Litteraturtips:

Fåglar i vår närhet om vintern: Lofterud & Björk, LT: s förlag, (hittas möjligen på antikvariat)

Vinterns blommor: Lofterud & Björk, LT:s förlag, (hittas möjligen på antikvariat)

Naturen om vintern: Ericsson, Bonniers förlag, (hittas möjligen på antikvariat)

Spårboken: Bang, Dahlström, Norstedts

Trädens knoppar: Rapp, Naturpedagogen förlag
Spåra djur: Josefsson, Gustavsson, Roll, Berghs förlag
Året-runt-floran: Rapp, A., Holmberg, P. Naturpedagogen Förlag.

Länkar:
Om färger i naturen , t ex Varför är himlen blå?
Så lever djuren om vintern Fina bilder och korta fakta.
http://www.rovdjursskolan.se/ Fakta och övningar om de stora rovdjuren i Sverige.
Vinterfåglar inpå knuten Klassen kan räkna fåglar fredag-måndag sista januarihelgen varje år.

Naturskolans material om Naturen på vintern
Fakta.aktiviteter.experiment.pdf  Åk 3-5, Studier i förväg, aktiviteter läraren kan välja bland samt fortsättning.
Laborationer om värme -åk 5: bra för att förstå hur djuren har det på vintern, hur vi människor smart skall klä oss för att inte frysa och hur kläder kan minska eller öka värmeförluster från kroppen.
Kläder efter väder -några tips på smarta sätt att klä sig.
Djurspår i snö Bra sidor från Naturhistoriska Riksmuseet

Naturskolans presentation om Naturen och djuren på vintern.

Vintern.ppt

Tema Naturen paa vintern