Julen i naturen, Fk - Åk 1

Julen i naturen är ett tema för våra yngsta elever. Här möter vi naturen och julen och funderar på hur djuren har det under vår kalla årstid. En dag då vi upplever julen ute med våra sinnen. Smaker, dofter, syn och hörsel. Och vi känner hur kallt det är och hur varm vår brasa känns.Vi kan tillsammans hjälpa skogens djur och fåglar genom att klä ett träd med djurmat.
Ta gärna med några äpplen eller förbered genom att tillverka fågelmat med kokosfett och fågelfrön. 

Man kan ta rumsvarmt kokosfett och röra ned fågelfrön till en härlig gegga.  Dra ett snöre genom botten på en plastburk, t ex från crème fraiche. På mitten av en hyfsat grov pinne knyts snörets ände fast. Låt pinne och snöre hänga utanför när du trycker ned frögeggan i plastburken. Dra in snöret så att pinnen hamnar mot ytan på geggan. Sedan får burken hänga upp och ned i trädet så att fåglar kan picka i sig fett och frön. Den grova pinnen trycker förhoppningsvis fettblandningen uppåt och blir kvar i plastburken.

Alternativt  hänger ni upp i närheten av skolan där ni kan följa hur fåglarna kommer och äter. Hämta tillbaka plastburken till förpackningsinsamlingen när maten tagit slut.

När ni ändå tittar på fåglar kan ni passa på att räkna vilka arter och hur många fåglar som ni ser. Vilken sort finns det många av och vilka är mer ovanliga? Hur uppträder olika arter mot varandra? Vilka arter motar bort de andra?

Länkar:Talgbollar ger regnskogsskövling Fågelfröfirman Slåttergubbens tips på billigt matfett som miljövänligt och lokalproducerat alternativ till regnskogsförstörande palmolja.
Tema Julen i naturenLänk till dokumentet: Tema Julen i naturen
Comments