Hösten

När löven faller och frosten biter i gräset på morgonen då beger vi oss ut och tittar på hur naturen bearbetar årets produktion av löv och frukter. Vem hjälper naturen så att den inte svämmar över av vissna, nedfallna växtdelar? Vi upptäcker en mikrovärld med svampar och småkryp.

Mushroom, Blade, Skov                                                        Bild av Егор Камелев från Pixabay

Länkar:
Myller Äldre sida med fakta från Bioresurscentrum om olika ekosystem. Myller är tänkt att fräschas upp under HT2019.

Bioresurscentrums startsida för Hösten åk F-6.  Undervisningsförslag kombinerat inne och ute.

Varför blir löven gula på hösten? Fakta och svar på alla möjliga frågor från faktabanken.nu

Länkar, Hösten frön. Årskurs 1:
Odla med barnen - Tips från Odla.nu

Tips på filmer om nedbrytande smådjur, Årskurserna 2-3
Karl-Astrids vännerFem korta, roliga filmer för barn om trädgårdssnäckan, daggmasken, mätarlarven, gråsuggan och tusenfotingen. Kräver konto hos www.sli.se
.

Länkar, Hösten natur i retur. Årskurserna 2 - 3:
Bestämningsnyckel Småkryp på land pdf  Två sidor A4 från Biotopia. När du jobbar hemma vid egna skolan är denna nyckel enkel att använda. Skriv då ut enkelsidigt i färg A4 eller A3, laminera och ta med ut på skolgården. Nyckeln ger namn till gruppnivån motsvarande "maskar" "skalbaggar", "fjärilslarver"...     Till Naturskolans klassdagar behöver du som lärare INTE ta med denna nyckel.

Linnélektioner Idéhäfte 1: Berättarteknik Metoder för att skriva och utveckla en berättelse. Avsnittet "Om småkryp och berättande" ger exempel och handfasta verktyg.

Gråsuggan ett älsklingsdjur Bilagan nr 2/2003, sidorna 4-5.  I klassrummet kan man ta hand om några nedbrytare och undersöka vad de äter. Och gör försök under året för att se hur lång nedbrytningstid olika organiska material har.

Odla mögelsvampar i glasburk Tidningen Bilagan nr 2/2013, sidan med almanacka för oktober 2013.

Länkar, Hösten svamp. Äta eller ätas? Åk 3 - 4:
Vilken mat gillar svampar? Fakta om svampars levnadssätt, tidningen Bilagan nr 2/2011, sidan med almanacka för september 2011.

Tema Hösten

Länk till dokumentet: Tema Hösten