Hösten

När löven faller och frosten biter i gräset på morgonen då beger vi oss ut och tittar på hur naturen bearbetar årets produktion av löv och frukter. Vem hjälper naturen så att den inte svämmar över av vissna, nedfallna växtdelar? Vi upptäcker en mikrovärld med svampar och småkryp.

Länkar:

faktabanken.nu Fakta och svar på alla möjliga frågor. T ex varför blir löven gula på hösten.

Länkar, Hösten frön. Årskurs 1:
Odla med barnen - Tips från Odla.nu

Länkar, Hösten natur i retur. Årskurserna 2 - 3:
Karl-Astrids vänner. Fem korta, roliga filmer för barn om trädgårdssnäckan, daggmasken, mätarlarven, gråsuggan och tusenfotingen. Kräver konto hos www.sli.se.

Minimonster Johan Hallméns bilder och texter. Prova "gissa fejset", om du vågar...!

Linnélektioner Idéhäfte 1 Berättarteknik Metoder för att skriva och utveckla en berättelse. Avsnittet "Om småkryp och berättande" ger exempel och handfasta verktyg.

Gråsuggan ett älsklingsdjur Bilagan nr 2/2003, sidorna 4-5.  I klassrummet kan man ta hand om några nedbrytare och undersöka vad de äter. Och gör försök under året för att se hur lång nedbrytningstid olika organiska material har.

Odla mögelsvampar i glasburk Tidningen Bilagan nr 2/2013, sidan med almanacka för oktober 2013.

Länkar, Hösten svamp. Äta eller ätas? Åk 4:
Vilken mat gillar svampar? Fakta om svampars levnadssätt, tidningen Bilagan nr 2/2011, sidan med almanacka för september 2011.

Tema Hösten

Länk till dokumentet: Tema Hösten