Hösten

När löven faller och frosten biter i gräset på morgonen då beger vi oss ut och tittar på hur naturen bearbetar årets produktion av löv och frukter. Vem hjälper naturen så att den inte svämmar över av vissna, nedfallna växtdelar? Vi upptäcker en mikrovärld med svampar och småkryp.

På skolan kan man göra försök för att se hur lång nedbrytningstid olika organiska material har. I klassrummet kan man ta hand om några nedbrytare och undersöka vad de äter. Bra instruktioner finns i artikeln Gråsuggan ett älsklingsdjur? Bilagan nr 2/2003.

Länkar:
faktabanken.nu - fakta och svar på alla möjliga frågor. T ex varför blir löven gula på hösten.
Karl-Astrids vänner. Fem korta, roliga filmer för yngre barn om trädgårdssnäckan, daggmasken, mätarlarven, gråsuggan och tusenfotingen. Kräver konto hos www.sli.se.
Minimonster - Johan Hallméns bilder och texter. Prova "gissa fejset", om du vågar...!

Linnélektioner Idéhäfte 1 Berättarteknik Metoder för att skriva och utveckla en berättelse. Avsnittet "Om småkryp och berättande" ger exempel och handfasta verktyg.
Odla med barnen - Tips från Odla.nu

Tema Hösten